Ook wel eens een winterdip? De blaadjes vallen van de bomen en de dagen worden korter. De eerste pepernoten liggen al weer in de supermarkt en de tijd voor een goed boek bij de openhaard is aangebroken. De warme chocolademelk met rum staat al bijna klaar, net als de glühwein.
Helaas kijkt niet iedereen uit naar de korte, donkere dagen. Voor velen is de naderende winter een deprimerende gedachte: een winterdip. Het soms grauwe licht, herfststormen, hagel, sneeuw en ijzel jagen menigeen schrik aan. Maar ook het ontbreken van contact met de buren omdat niemand zich meer buiten waagt, doet mensen opzien tegen de winter.
Winterdip: wat te doen?
Juist in de winter hebben we onze yin- reserves nodig. Wat betekent dat? Zoals een narcisbol in de koude wintergrond hebben we in de basis onze kracht (yin-energie) nodig om de winter goed door te komen. Alleen hierdoor zijn we straks in staat de lente enthousiast te begroeten en de plannen te realiseren die we in de winter hebben gemaakt. Als een narcisbol niet over een goede basisenergie van de koude wintergrond beschikt, kan hij in de lente niet uitgroeien tot een mooie bloem.
Zo werkt het ook voor de mens. Door de juiste krachtige voeding te eten, kunt u ervoor zorgen dat uw energieniveau op peil blijft en u minder last hebt van sombere buien in de donkere wintermaanden. Daarnaast is het belangrijk kouwelijkheid te voorkomen. Koude zorgt namelijk voor stijfheid en lusteloosheid. Het maakt ons inactief. Als u dit doet, krijgt u vanzelf ook weer zin om bewust contact te zoeken met de buren voor een gezellig praatje.
Verwarmende kost
Vroeger zorgden onze kleine hersenen ervoor dat we, als het kouder werd, vetter en suikerrijker gingen eten. Dit was in een tijd zonder centrale verwarming. Het was dan ook van levensbelang in de winter een vetlaagje te hebben. Het is grappig dat dit instinct nog altijd ligt opgeslagen in onze hersenen; de uitvinding van de cv is dan ook nog niet zo héél lang geleden. De kleine hersenen zetten ons nog steeds aan tot deze overlevingsmethode. Hierdoor hebben we ‘s winters trek in stamppot, suddervlees, marsepein en oliebollen. Het is nog niet écht winter, maar het is wel verstandig nu al bewust de overgang te maken van koel zomers eten naar de warme winterpot.
In de TCG wordt aangeraden in het koudere jaargetijde warme voedingsmiddelen te gebruiken. Denk hierbij inderdaad aan stoofperen, curry’s, stamppotjes, suddervlees en erwtensoep. Vergeet ook uw ontbijt niet. Yoghurt of melk met ontbijtgranen maken u inactief in dit jaargetijde, ga dus voor iets warms. U zult merken dat u zich beter door de dag heen slaat als u ontbijt met havermout, warme toast of roerei. Probeer ook voedsel met een koude natuur te vermijden, zoals rauwkost, komkommer sla, watermeloen en ijs. Voor deze producten is het simpelweg niet warm genoeg meer. Hetzelfde geldt voor wat u drinkt. Warme dranken zijn nu veel beter dan koude. Met deze verwarmende voedingstips, wordt de komende maanden de kans op een winterdip aanzienlijk kleiner.
Erg last van deprimerende gedachten? Maak contact met onze therapeut! We denken graag na over een goede behandelmethode voor jou persoonlijk.